image

Armeringsjärn

Armeringsjärn och armeringsstål är vanliga konstruktionsmaterial som används i byggindustrin för att förstärka och stabilisera betongkonstruktioner. Genom att kombinera dessa material med betong kan byggnader och infrastrukturer konstrueras på ett sätt som är både starkt och hållbart. I denna artikel kommer vi att gå igenom grunderna i armeringsjärn och armeringsstål, samt hur de används i olika byggprojekt. Kvaliten på våra armeringsjärn är K500C-T som har ersatt K500B-T.

image

Armeringsjärn direkt till bygget

Vad är armeringsjärn och armeringsstål?

Armeringsjärn, även kallat för armeringsstång, är en typ av stång eller tråd av stål som används för att förstärka och stabilisera betongkonstruktioner. Armeringsstål är ett samlingsbegrepp för olika typer av stålprodukter som används i samma syfte. Båda materialen är starka och har en hög draghållfasthet, vilket gör dem idealiska för att motstå de krafter som betongkonstruktioner utsätts för.

Varför används armeringsjärn och armeringsstål?

Eftersom betong är starkt i tryck men svagt i drag, används armeringsjärn och armeringsstål för att förstärka konstruktionen och göra den mer motståndskraftig mot dragkrafter. När betongen hälls runt armeringsjärnet skapas en kompositstruktur som effektivt kan bära både tryck- och dragbelastningar. Denna kombination av material ökar konstruktionens livslängd och motståndskraft mot skador, särskilt i jordbävningsutsatta områden.

Typer av armeringsjärn och armeringsstål

Det finns flera typer av armeringsjärn och armeringsstål som varierar i form, storlek och egenskaper. De vanligaste typerna är:

  • Kallvalsat armeringsjärn: Har en rund eller ribbad yta och är mycket populärt på grund av dess goda vidhäftning med betong.
  • Svetsnät: Består av armeringsjärn som är svetsade tillsammans i ett rutnät, vilket ger en snabb och enkel förstärkning av betongplattor och väggar.
  • Glasfiberarmering: En alternativ produkt till traditionellt stål, gjord av glasfiber och används i miljöer där korrosion är ett problem.

Vanliga frågor

Kan man bocka armeringsjärn?

Ja, antingen med hjälp av bockningsverktyg som vi säljer alternativt kan man beställa färdigbockad armering av oss.

Vad kostar armeringsjärn?

Priserna finns på vår hemsida och beror på vilken dimension man vill ha.

Vilka storlekar finns det på armeringsjärn?

Vi lagerför 6, 8, 10, 12, 16, 20, 25 och 32mm armeringsjärn.